De schoolbanken in

“Bewoners leven mee met mijn opleiding”

“Je bent nooit te oud om te leren.” Dat vindt Hellen Kriege, die op haar 57e is gestart met de opleiding MBO Verpleegkunde.

Negentien jaar

“Ik zat in het kappersvak, toen een kennis aan me vroeg: ken jij nog iemand die de zorg in wil? Ineens dacht ik: is dat misschien iets voor mij? Ik heb gesolliciteerd en twee weken later ging ik al aan de slag bij Zorggroep Reinalda. In juni werk ik hier alweer negentien jaar. Als kapster was ik gewend met mensen om te gaan, maar werken in de ouderenzorg past beter bij me. Dit geeft meer voldoening, omdat ik intensief contact heb met de bewoners. Ik vind het mooi om hen te verzorgen, gesprekken te voeren en verhalen over vroeger te horen.”

Bekwaam

“Ik ben begonnen als zorghulp, wat te vergelijken is met de huidige functie van helpende. Na een paar jaar ging het kriebelen en wilde ik graag een opleiding doen. Als zorghulp mocht ik bepaalde handelingen niet doen, zoals een injectie of insulineprik. Dan moest ik er een collega bij halen. Ik wilde hiervoor zelf bevoegd en bekwaam worden. Daarom ben ik via Reinalda de opleiding tot verzorgende IG gaan doen. Die heb ik in 2008 afgerond.”

Fijne sfeer

“Vorig jaar had ik mijn ontslag ingediend. Ik kon bij een andere werkgever aan de slag, waar ik ook een opleiding zou gaan volgen. Al snel kreeg ik spijt; gelukkig kon ik mijn beslissing terugdraaien. Ik ben blij dat ik bij Reinalda ben gebleven. De sfeer is goed en bij de afdeling Coornhert werk ik in een heel fijn team. We voelen ons veilig en prettig en binnen het team is alles bespreekbaar. Waar ik ook blij mee ben is dat ik de kans heb gekregen de opleiding MBO Verpleegkunde te gaan doen. Ik ben in september begonnen, op mijn 57e. Je bent nooit te oud om te leren.”

Doorvragen

“Ik werk 32 uur per week, waarvan ik één dag per week naar school ga. Ik doe de verkorte tweejarige doorstroomopleiding aan het NOVA College in Hoofddorp. Ik leer hier veel over anatomie en pathologie; de ziektebeelden en welke symptomen en klachten daarbij horen. Ik merk nu al in mijn dagelijkse werk dat ik daar veel aan heb. Ik herken eerder bepaalde symptomen en vraag bewuster door als een bewoner ergens last van heeft.”

Meeleven

“De bewoners zijn heel enthousiast dat ik deze opleiding doe. Ze leven erg mee en vragen continu hoe het gaat. Ook mijn collega’s zijn heel geïnteresseerd. Een van hen heeft na mijn verhalen al gezegd dat zij volgend jaar ook deze opleiding wil doen. Ik kan het haar zeker aanraden. Het is leuk en uitdagend om je verder te ontwikkelen en je kennis te vergroten. Het was trouwens wel even wennen, om weer in de schoolbanken te zitten. Maar nu heb ik de smaak te pakken. Als ik volgend jaar klaar ben met deze opleiding wil ik misschien een cursus of korte opleiding doen. Bijvoorbeeld om me te specialiseren als wondverpleegkundige.”

Ontwikkelen

“Bij Reinalda krijg je veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Je kunt zelf aangeven als je een cursus of opleiding wilt volgen. Ook wordt bij functioneringsgesprekken altijd geïnformeerd of je interesse hebt om je verder te scholen. Dat is fijn om te weten: ik krijg hier de gelegenheid als ik me verder wil ontwikkelen.”

Zo moeder, zo dochter(s)
Bij Hellen Kriege zit het zorgvirus in de familie. “Mijn dochters van 30 en 28 jaar werken ook allebei in de zorg. Zij werken met mensen met een beperking; de één als begeleider en de ander als verpleegkundige.” Met een lach: “Het zit er toch in hè?”