‘Die vaccinatie moet je gewoon nemen!’

29 januari 2021

Weer een mijlpaal! Vandaag en morgen worden de bewoners van het Reinaldahuis gevaccineerd tegen het coronavirus. Jan Leuverman (69) kreeg als eerste bewoner een vaccinatie: “Hoe eerder hoe beter! Ik hoop dat corona snel voorbij is en iedereen weer kan doen wat-ie wil.”

Toen hij de uitnodiging kreeg voor een vaccinatie, twijfelde meneer Leuverman geen moment. “Die vaccinatie moet je gewoon nemen. Niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen.”

In twee dagen tijd vaccineert Reinalda alle bewoners met de eerste inenting van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Anne-Marie Wattimena, teamleider Zorggroep Reinalda en lid van de projectgroep vaccineren: ‘We zijn zo blij dat we vandaag kunnen starten met de vaccinaties van onze bewoners. We hebben hier met z’n allen erg naar uitgekeken en alles op alles gesteld om direct na binnenkomst van de vaccins toe te kunnen dienen.’

Voorbereidingen

De bewoners van het Reinaldahuis worden gevaccineerd via een mobiel vaccinatieteam onder leiding van het medisch team en met inachtneming van de RIVM protocollen. Het vaccineren wordt gedaan door gespecialiseerde verpleegkundigen van Reinalda.

Anne-Marie: ‘Ondanks dat de bewoners en zorgprofessionals straks bijna allemaal gevaccineerd zijn, is het belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd. Maar met het vaccin hopen we natuurlijk wel dat we een stapje vooruit zijn en binnenkort dichterbij elkaar kunnen komen. We hebben ons de afgelopen tijd moeten onthouden van contacten met onze bewoners. Iets wat een belangrijk onderdeel van ons werk is. We kijken enorm uit om weer veilige liefdevolle zorg geven. Zoals we dat voorheen ook deden.’

Vaccin

Het coronavaccin waarmee de bewoners worden gevaccineerd bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en dat de cellen een geheugen opbouwen. De tweede prik – die na vier weken gegeven wordt – maakt dit proces af.

Is het coronavaccin veilig?

Het vaccin tegen corona is heel goed getest, zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. Het vaccin wordt ook de komende jaren nog gevolgd, zodat zeker is dat het veilig is en goed werkt. Na de vaccinatie kunnen mensen wel last krijgen van hoofpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Dit noemen we ‘bijwerkingen’. Deze gaan vanzelf weer over.